Historische Kring Kesteren e.o.


De Historische Kring Kesteren (HKK&O) is opgericht in 1967.
Het waren Arend Datema, Jan de kleuver en Jaap van Dam die de basis legden voor deze op archeologie gerichte vriendenclub. In en rond het dorp Kesteren zijn veel Romeinse sporen te vinden en mede door de hulp van de bekende Nijmeegse professor dr. Jules Bogaers kon de vereniging enorm uitgroeien.
In de jaren zeventig ontstonden de werkgroepen Streekhistorie in Kesteren en Zetten, kwam er een grote werkgroep ‘Verdwenen kastelen’ en de zeer regionale werkgroep Wereldoorlog II.
In de jaren tachtig werd genealogie een heel belangrijke activiteit.

1986 betrokken we het voormalig NS-station in Kesteren hier was ruimte voor onze activiteiten en werd de Stichting Arend Datema Instituut in het leven geroepen voor beheer en voorlichting van en door onze omvangrijke bibliotheek. In de loop van de jaren negentig heeft de HKK&O zich ontwikkeld tot een ware uitgever. Tientallen boeken werden uitgegeven over de vele facetten van de Betuwse geschiedenis. We mochten tot 2016 in het Kesterense station blijven. Hierna werden we genoodzaakt om in te trekken bij het streekmuseum baron Van Brakell te Ommeren.  In Ommeren bevindt zich onze uitgebreide archeologie collectie en tevens is daar het Arend Datema instituut ondergebracht voor het bestuderen van de regionale geschiedenis, de fotocollectie en de genealogische gegevens.

De HKK&O in het kort:

  • Brengt driemaal per jaar het periodiek ‘De Baron’ uit.
  • Jaarlijks wordt er een excursie georganiseerd
  • Maakt deel uit van het Tabula Batavorum samenwerkingsverband.
  • Jaarlijks worden er ca. 8 lezingen georganiseerd.
  • De werkgroep archeologie is nog steeds actief.
  • Het Arend Datema instituut is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag
  • Voor informatie en afspraken info@hkko.nl en secretaris@arenddatemainstituut.nl
  • Bellen kan ook: 0344-607431  
Fragment Kesteren kadasterkaart 1832

Opgraving met publiek Grafveld Prinsenhof 1972